Megközelíthetőség

  • 7622 Pécs, Nyírfa u. 24.6
  • Tel.: 72 / 315-331
  • Fax.: 72 / 510-659

 

Az RG-Net Kft. munkáinak minőségét az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer szavatolja.

Gyors kapcsolat

Hirlevél
RG Cégcsoport

RG Net Kft. - hálózati eszközök, gyengeáramú villamosság, megfigyelő kamerákRG Net Kft.

www.rgnet.hu

RG Networks Kft.RG Networks Kft.

www.vannet.hu

MV NetSystemsMV NetSystems

mvnetsystems.hu

RG StúdióRG Stúdió

www.rgstudio.hu

 

Hírek


Hamarosan megnyitja kapuit a Balatoni Regionális Könyvtár

<<< Vissza
 
2011.02.21

9 év, 1,4 milliárd forint, rengeteg kihívás és megoldandó probléma. Ez jellemezte a siófoki Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház kivitelezését.
2002-ben megfogalmazódott a gondolat, hogy Siófokon meg kell épülnie a Balatoni Regionális Könyvtárnak. Az új siófoki könyvtár megépítését az tette szükségessé, hogy két különböző helyen működik a felnőtt és a gyermekkönyvtári részleg. További gondot jelentett az elmúlt években megnövekedett könyvállomány, ami miatt fokozatosan csökkent az olvasók által használható terület. Zsúfoltság, raktározási gondolok, statikai problémák nehezítették e fontos siófoki közintézmény működését. A beruházás teljes költsége 1,4 milliárd forint. Forrás hiányában az Önkormányzat többször megkísérelt pályázati finanszírozást szerezni, minduntalan sikertelenül. Így esett meg, hogy csak 2007-ben jött a változás. Az épület földszintjét befektetők kezébe adták, melynek ellentételezéseként a cégek megépítették az épületet. Ez a terv életképesebbnek bizonyult, így elindulhatott a projekt a megvalósítás útján.

Cégünk, az RG-Net Kft. a tervezési szakaszban vett részt a munkálatokban, Kokas Ignác vezető tervező (Kokas és Társa Tervező Kft.) irányítása alatt. A gyengeáram területén raktuk le a rendszer alapjait. Terveink telefonos, ipari hangosítás és strukturált kábelezési rendszer (IP kamerás megfigyelő,- beléptető,- könyvvédelmi rendszer, könyvtár információs terminál) kiépítésére készültek. Hagyományos telefonos kábelezés, hangrendszer kábelezés, valamint strukturált kábelezés kivitelezésére. A tervezett rendszer hagyományos távbeszélő, koax, árnyékolt és árnyékolatlan (U/UTP Cat3, Cat5, Cat6) strukturált hálózati alkotóelemek felhasználásával készült. Mivel az ingatlan tervezett funkciója kettős volt, egyfelől a kialakítás főcélja a város számára egy könyvtár funkciót betöltő kulturális központ kialakítása volt olvasótermekkel, előadókkal felnőttek és gyermekek számára. Másrészt a földszinti helyiségekkel kiskereskedelmi üzletek, számára a beköltözés lehetőségének megteremtése, így az épület gyengeáramú infrastruktúráját az épület belső elrendezésének és az egyes szintek várható igényeinek megfelelően határoztuk meg.

A Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház, várhatóan a nyár folyamán nyitja meg kapuit és a dél-balatoni körzet legnagyobb könyvtára lesz. Szolgáltatásaikkal nem csak a város népességének, hanem - mint régióközpont - a vonzáskörzet lakóinak könyvtári igényeit is szolgálják. A gondos gyengeáramú tervezésnek köszönhetően az új épületben LCD-monitoros hívószámkijelzős rendszer, beépített információs pultok, tájékoztató könyvtárosi pontok teszik könnyebbé a könyvtárlátogatást. Az első szinten kap majd helyet a felnőtt könyvtár és a helytörténeti kutató. A szinteltolásos galériára álmodta a tervező a számítógépes részleget. Az első szinten lesz még a hírlapolvasó, mellette egy nyolcvan személyt befogadó előadó- és konferenciaterem. Az emeletre, ahová lifttel is fel lehet jutni, a gyermekkönyvtár költözik. Foglalkoztatót is terveztek ide és tetőteraszt.

Az RG-Net kft. számára azért is volt kifejezetten nagy öröm a tervezési folyamatban való részvétel, mivel mi is - az intézmény vezetőjéhez, Kovács Emőke történészhez hasonlóan - azon szemléletváltás eljövetelét szorgalmazzuk, melynek következtében a nem a pénz, hanem a tudás, a tehetség, a kultúra lesz az első számú érték. A 9 év várakozás és a körültekintő tevrezés reményeink szerint meghozza az eredményét, és a város három középiskolájának, a négy általános iskolájának és a főiskola diákjainak megteremti az előrelépés lehetőségét.